Utazási tudnivalók (!)

Mivel nem utazunk minden nap búvárkodni, ezért álljon itt néhány jó tanács az előkészületekhez.

Általánosságban:
1.) Csak az merülhet, aki érvényes búvárigazolvánnyal rendelkezik. Ezért ha nem szeretnéd a partról nézni, ahogy a többiek kedvenc elfoglaltságuknak hódolnak, semmiképpen ne hagyd otthon.
2.) Nagyon fontos továbbá, az érvényes baleset biztosítás megléte. Búvárként fontos számunkra, hogy olyan legyen, ami fedezi az esetleges dekompressziós betegség kezelésének költségét is, ha erre lenne szükség. A biztosítási kötvényt és a biztosító elérhetőségét szintén hozd magaddal. Javaslom, hogy minden útra kösd meg biztosításod.

Mi legyen a bőröndben?
• legfontosabb: útlevél (minimum még 3 hónapig érvényes)/személyi, pénz
búvárfelszerelés: maszk, légzőcső, reduktor, ólomöv, csizma, uszony, jacket, fürdőnadrág, neoprén ruha, minden mennyiségben és vastagságban, kinek-kinek igényei szerint, computer, búvárigazolvány, merülési napló. Ha van, lámpa, víz alatti kamera.
ruházat: Horvátországban nincs sokkal melegebb, mint itthon, úgy tervezz. De nem baj, mert nincs súlyhatár! Egyiptomba nem kell sok minden. Fürdőnadrág, papucs, néhány rövidnadrág és póló. Éjszakára egy polár pulóver jól jöhet.
tisztálkodás: fogkefe, fogkrém, borotvahab, borotva (ha valaki esetleg szeretne összeismerkedni valami csinos sellőlánnyal a víz alatt), szappan, sampon.
gyógyszer: láz, fájdalom, hasmenés, görcs, róka, napégés ellen, sebtapasz + a sajátok. Magas faktorszámú napvédőt mindenképpen hozz. Nagyon bolond a nap!
szórakozás: könyv, újság, kártya, mobiltelefon töltővel, alkoholt Egyiptomban - mivel iszlám ország – csak a repülőtéren a dutyfree-ben tudsz vásárolni. Sört lehet kapni néhány boltban, de azt sem mindenhol, ezért így készülj az alkoholizálásra...

Ha repülővel utazunk:
1.) A súlyhatár a feladandó csomagban 20kg, kézi csomagban 5kg, mérete: 55x40x20 cm. A kézipoggyászban szállított fém körömreszelőt, körömvágó ollót és egyéb vágó-, vagy szúrószerszámot nem engedik felvinni a gép fedélzetére. Aki nem tartja be a súlyhatárokat, azzal túlsúlydíjat fognak fizettetni a reptéren. Javaslom, alaposan gondold át, valóban szükséged van e a tizedik élére vasalt nadrágra. ;-)
2.) Jó, ha olyan útlevéllel rendelkezel, ami a beutazás dátumától számítva, 6 hónapig érvényes.
3.) Vigyázz a hazafele jegyedre. Hidd el, nekem sincs kedvem hazajönni, de nem ez a legjobb módja a szabadság meghosszabbításának.
4.) Ha esetleg nem érkezik meg a csomagod, vagy sérülten érkezik, azonnal jegyzőkönyvet kell felvetetni a helyszínen. Ez kelleni a későbbi reklamációhoz. A beszállókártyát is őrizzétek meg.

Ha Egyiptomba utazunk:
1.) A beutazáshoz Magyar állampolgároknak vízum szükséges. Ezt majd Egyiptomban kapjuk meg. Ki kell tölteni egy bejelentkezési lapot, leperkálni a pénzt és már ragasztják is az útlevélbe... Euróban vagy dollárban lehet fizetni, az ára 25 USD (2019-ben). Számíts rá, hogy ha nem pontos összeget adsz, egyiptomi fontban kapsz vissza.
2.) Időeltolódás: + 1 óra (nyári időszámítás függvénye).
3.) Hivatalos nyelv: arab. Angolul szinte mindenhol értenek.
4.) Költőpénz: Euro-t érdemes hozni, azt könnyen beváltják, illetve a bázison, hajón is ezzel tudod fizetni az extrákat (alkohol, nitrox, 15L palack, bérlés, póló...stb), hitelben sajnos nem tudsz fogyasztani. Ezen kívül elfogadott a dollár is.
5.) Egészségügyi előírások: Védőoltás nem kötelező. A csapvíz nem fogyasztható, palackozott ásványvíz fogyasztását ajánlom fogmosáshoz is.
6.) Áramerősség: 220 Volt, a dugaszolóaljzat nem mindenhol felel meg a magyar szabványnak.

Ha Horvátországba utazunk:
1.) A magyar állampolgárok valamennyi forgalomban lévő magyar személyi igazolvánnyal - ideértve a régi típusú, füzet alakú igazolványt, valamint az ideiglenes személyi igazolványt is -, beutazhatnak Horvátországba. A személyi igazolvánnyal való beutazás Horvátország területére nincs korhatárhoz kötve.
2.) Költőpénz: Euró, Kuna.
3.) Ne felejts el magyar autópálya matricát venni! Ezt akár SMS-ben is megteheted a +36 20/30/70 8100100 telefonszámon.
4.) A horvát autópálya is díjköteles. Itt Kunával vagy Euróval tudsz fizetni. Legyen nálad!
5.) Rovinj esetén a szállásunk apartmanban lesz, ami azt jelenti, hogy hozhatsz magaddal hazait. Amire figyelj! Tilos nyers húst, tejterméket, tojást, házi kolbászt és sonkát, növényi eredetű élelmiszereket, zöldséget, gyümölcsöt és előre lefőzött húsételeket bevinni az országba. Téliszalámiból és hasonló tartós hústermékből, valamint kemény sajtból személyenként összesen egy kilogramm vihető át a határon. Más tartós élelmiszerből - például konzervekből, száraz tésztából, kenyérből - továbbá italokból - például ásványvízből, üdítőből, sörből - csak személyenként 300 Kuna (mintegy 10 ezer forint) értékben lehet vámmentesen bevinni, de kizárólag akkora mennyiséget, amennyi az ott tartózkodásra elegendő. Vámmentesen vihetsz továbbá, egy liter tömény szeszt, öt liter bort vagy likőrt, valamint egy karton cigarettát.
6.) Az utazás egyénileg történik. Hogy ne maradjanak az autókban üres helyek, illetve, hogy költséghatékonyak legyünk, kérek mindenkit, hogy szervezzük meg közösen, hogy ki mivel, illetve kivel fog utazni. Rovinj esetén az út hossza Budapesttől 580 km, időben kb 6-7 óra.


........................