- 2024.08.23-30. Ciprus búvártúra

2024. augusztusában Ciprusra látogatunk el, amely a Földközi – tenger látványos tengerpartjaival és a gazdag történelmi múltjával várja, hogy lenyűgözzön bennünket a víz alatt és a felszínen egyaránt.

A tervezett indulás-érkezés:
2024. augusztus 23 – 30.

Elhelyezkedés:
A Földközi – tenger keleti csücskében, Törökországtól délre helyezkedik el. Ha Ciprusról beszélünk, a kis szigetország több évtizedes politikai megosztottsága miatt, mindig csak a déli, görög nemzetiségűek által lakott részről beszélünk, ami egyébként EU-tagország.

Klíma:
Cipruson gyakorlatilag két évszak létezik. A nyár és a tél. A nyár általában március második felében kezdődik. Áprilistól októberig nem esik az eső és 30 fok körüli a nappali átlaghőmérséklet.
A kellemes, akár 27 fokos víz nagyon vonzó mind a strandolók, mind a búvárok számára.

Utazás:

Larnaca Budapestről közvetlenül megközelíthető a WizzAir menetrendszerinti járataival. A szállásunk a reptértõl kb. 30 percre Larnaka külvárosában található, 5 perc sétára a búvárbázistól és ugyanennyire a tengerparttól is.

Szállás:
Az apartmanok frissen felújítottak, tengerre nézőek, teljesen felszereltek. 2-4 ágyasak, nappalival rendelkeznek, ami igény esetén pótágyazható.

Merülések:

A tervek szerint merülünk majd a partról, ahol érdekes víz alatti sziklaalakzatokkal és a mediterrán térségre jellemző élővilággal (murénákkal, tengeri csillagokkal, csigákkal, grouperekkel, teknősökkel és tengeri keszegekkel) találkozhatunk.
Meglátogatjuk majd a MUSANt – ami egy víz alatti erdő. Több mint 93 műalkotásból áll, amelyek közül néhány fákat ábrázol, mások figuratív jellegűek. A műalkotásokat, különösen azokat, amelyek fákat ábrázolnak, úgy tervezték, hogy nagy mértékben vonzzák a tengeri élővilágot.
Ezen kívül több hajóroncsot is tervezünk megmerülni. Lesz közötte, kifejezetten a búvárok számára elsüllyesztett hadihajó, a KYRENIA, teherhajó, a LIBERTY vagy halászhajó, a NEMESIS. De mindközül a legérdekesebb az egyszeri és megismételhetetlen, a roncsok roncsa aaaaa…. ZENOBIA!!! Ami a Top10-es roncslistákon előkelő helyen szerepel. Ez pedig köszönhető 165,2 m-es hosszának, valamint megközelíthetőség, bejárhatóság és látnivalók tekintetében sem kell szégyellnie magát. Itt persze vannak korlátok, mert bár a roncs teteje 18 méteren kezdődik a maximális mélysége 40 méter körül van, ami már csak a megfelelő végzettség birtokában merülhető. Terv szerint 4 napot azaz 8 merülést hajtanánk végre.

Kísérőknek:
Ciprus rengeteg látnivalóval büszkélkedhet. Süttethetjük a hasunkat a szebbnél szebb, híresebbnél híresebb strandokon. Larnaca óvárosát és a nagy sós tavat akár egy merüléses nap végén is bejárhatjuk. Nicosia török oldalát vétek lenne kihagyni, a katedrálisokból átalakított mecseteivel vagy a bazársorával, illetve az UNESCO kulturális világörökség részét képező helyszíneket rejtő Páfoszt és a nyüzsgő Limassolt is.

Repülő jegy (Wizzair):

kb. 100 000 Ft-tól (feladott poggyász nélkül)
kb. 180 000 Ft-tól (20kg-os feladott pogyásszal)
Természetesen érdemes minél előbb lefoglalni, mert az árak emelkednek.

A túra részvételi díja búvároknak:

830 €/fő-től (az ár a foglaltság növekedésével emelkedhet)

A túra részvételi díja kisérőknek:

370 €/fő-től (az ár a foglaltság növekedésével emelkedhet)

A feltüntetett árak a foglaltság függvényében változhatnak.

A túra minimum 8 fő búvár részvételével indul.

A feltüntetett árak tartalmazzák:
- Szállás 7 éjszakára
- Repülõjegy és illetékek
- Transzfer repülőtér-szálloda-repülőtér és a szálloda-merülőhely (ha az nem a partról indul)
- 8 merülés
- Palack, ólom
A feltüntetett árak nem tartalmazzák:
- Biztosítást
- A búvárfelszerelés bérlése: 8 000 Ft/nap/fő
- Ellátás
- Kísérőknek transzfer Zenobiára 30 EUR

Jelentkezési határidő: 2024. május 31.

Amennyiben szeretnél vidám kis csapatunkkal tartani, az előleg befizetésével tudsz jelentkezni, ami a repülőjegy megvásárlását és 200 EUR/fő befizetését jelenti.
 


........................