- 2020.01.16-29 Indonézia (Borneó)

Egyedülálló ajánlat víz és természet imádó kalandoroknak!

Búvár és sznorkeles túra Kelet-Kalimantan (Borneó) és Derawan szigeteknél, Baliról (13 merüléssel)

Egy olyan túrát ajánlunk Nektek, amelyen még csak néhányan vettek részt! A turizmus még nem tört be Indonézia ezen területére. Ezért kicsit nehéz idejutni, de megéri a fáradtságot! A természet több csodájával fogunk találkozni, gyönyörű fehér homokos trópusi szigetekkel, a különleges, nem csípős meduzás tóval, hatalmas cetcápákkal, egyéb szirti és leopard cápákkal, manta és sas rájákkal, hihetetlen nagy teknősökkel és még sorolhatnánk...

Íme a tervezett program (r ) = reggeli, (e) = ebéd

1. Érkezés Balira, alvás egy repülőtér közeli medencés szállodában.

2. Utazás Kalimantanra, reggeli repülővel, átszállással Balikpapanon, a délutan folyamán érkezünk meg Berau városba, ahol az éjszakát töltjük, este csatangolás a folyó partján. Másnap a szállodában reggeli (r)

3. Reggel gyorshajóval utazás Maratua szigetre (3 órás út), itt elfoglaljuk tengerparti bungalóink (a követekző napokat itt töltjük). Délután motorokkal vagy pick up autóval elmegyünk megnézzük a cenote jellegű nyitott barlangi tavat, amelybe lehet ugrálni és megmártozni is. Szálláson kapunk reggelit (r). Maratua szigete a Derawan szigetcsoport része, kelet Kalimantan (Borneo) északi partja mentén található. A különleges szépsége miatt egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Maratua, tropikus, forditott U-alakú laguna sziget, amelyet egyik oldalról meredek sziklák határolnak, korall-falak a másikról, 384 km2-nyi szárazföldi terület fehér homokos strandokkal és 3735 km2 tengeri kiterjedéssel, amelyről a tudósok azt állitják, hogy vetekszik Raja Ampat és a Solomon szigetek biodiverzitásának gazdagságával és sokféleségével. Derawan, Sangalaki, Maratua és Kakaban alkotják a Derawan szigetcsoportot, itt található a világ egyik meduzas sós vizű tava és Indonézia egyik legnagyobb zöld teknős keltető helye. Több mint 20 csodálatos merülőhely vár ránk és egyedülálló helyszinek, amelyeken karnyújtásnyira tapasztaljuk meg az élővilág sokszinuőségét.

4. Erre a napra három merülést tervezünk a Kakaban sziget koral zátonyain. Áramlásos merülésekre kell számitani, ahol rengeteg szirti cápát, barrakudát, teknőst és talán leopárd és kalapácsfejű cápát is láthatunk. A merülések között megnézzük a Kakaban sziget belsejében rejlő tóban a meduzákat, melyek ellenség hiányában elvesztették csalánozó képességüket. Ez védett terület, csak sznorkelezni szabad, uszony nélkül. Egyszerű ebéd lesz a hajón. (r,e)

5. Ma is hármat merülünk. A Sangalaki szigethez megyünk, amely híres a visszatérő manta rájáiról. Néhány tisztitó állomason láthatjuk őket, de a legtöbbszor a víz felszínhez közel még sznorkelezve is úszhatunk velük. Kristály tiszta víz és hófehér homok, enyhe áramlas jellemzi a merülőhelyeket. (r,e)

6. Ma ismét gyorshajóra szállunk és Maratua sziget körül merülünk hármat, rengeteg barrakuda, teknős és cápa reményében. Több merülőhely is van, ezek közül a leghíresebb a Channel, ami egy kis csatornát jelent a két zátony között, ahol a víz teljes gőzzel folyik keresztül, amely odavonzza a rengeteg látnivalót... hatalmas barrakuda raj, tonhalak, cápák, nagy halak. Körülményektől függően választjuk meg a merülőhelyet. (r,e)

7. Hajnalban gyorshajóval elindulunk a Talisayan falu (kb 2 óra) közelében található halászpontonokhoz. Ezek halászplatformok, amelyeket éjjelre kivilágítanak és reggel napfelkeltekor összegyűjtik a halakat. Ekkor látogatják meg őket a cetcápák. Lehet, hogy több platformhoz kell odamenni mire találunk cetcápát, de az is lehet hogy nem lesz szerencsénk (nincsenek odaláncolva)... Sznorkelezni fogunk a cetcápákkal. Visszafele újra elmegyünk Sangalaki szigethez és megnézzuk a teknős védő projektet. A sziget mellett pedig újra lehetőség van mantákkal sznorkelezni. Itt a manták elég sekélyen úszkálnak, érdemes őket ebből a szemszögből is megnézni.. (r,e)

8. Ma ismét hajóra szállunk és kettőt merülünk Maratua szigetén, majd átköltözünk a következő 3 éjszakára a Derawan szigetre, itt lesz szálásunk (vízen, cölöpökön álló bungalók, amelyek alatt dagálykor hatalmas teknősük úszkálnak). (r,e)

9. Két merülés Derawan szigetnél (egy nappali és egy éjszakai). Több merüléhely is van, de a sziget legérdekesebb látványosságai parányi dolgok, mint békahal, kék gyűrűs polip, különböző rákok, pygmy csikóhalak. (r)

10. Pihenő nap Derawan szigeten

11. Délelött pihenő, majd hajóval elindulunk Tarakan szigethez, (3 órás út) ahol az éjszakát töltjük (r). Délután ellátogatunk a mangrove erdőbe, ahol proboscis majom családok élik életüket, ezek a borneói nagyorrúmajomok. Egyedi megkülönböztető ismérvük, hogy a hímeknek jócskán megnagyobbodott, esetenként 10 cm-nél is hosszabb orra. E testi sajátosság evolúciós előnye tisztázatlan, valószínűsítik, hogy a hosszú, elnyújtott, zengő orrhang képzéséhez kellhet. Ez az egyik legnagyobb fán élő majom. A hím 73–76, a nőstény 54–64 centiméterre nőhet. A hímek testtömege 16–22 kg között mozog, a nőstények 7-12 kg-osak. Szállas Balikpapanban Grand Tjokoro Hozel (r).

12. Repülés Balira, (Surabaya városon át). Szállás Szanurban  Diwangkara Beach Hotel, esti hangulatos éttermekkel (r).

13. Transzport a repülőtérre (r).

A túra a Bali repülőtérről indul és ott is ér véget.


Búvár ár: 2080 USD
(amely tartalmazza az összes szállást, megjelőlt étkezéseket, transportokat, 13 merülést (palack és ólom), belépőjegyeket, de nem tartalmazza a repülőjegyeket)
Sznorkeles ár: 1690 USD (ugyanazt tartalmazza mint a búvár ár, kivétel merülések és ez sem tartalmazza a repülőjegyeket)
A túra ára a repülőjegyeket nem tartalmazza
Helyi repülőjegyek ára kb: 350 USD (jelentkezést követően tudjuk megvenni)
Nemzetközi repülőjegyek (Budapest - Bali (Denpassar); Bali (Denpassar) - Budapest) ára 2019.10.07-én 180 000 Ft (Qatar Airways) volt.

Jelentkezés 2019.12.20-ig (800 USD befizetésével), a nemzetközi repülőjegyeket érdemes minél hamarabb megvenni!


........................